مدرس اون لايندخول

دودة الرنجة او الاناسيكس

دودة الرنجة  او الاناسيكس  10397
وانت بتشتري رنجة ..اشتريها مغلفة ونتأكد من تاريخ الصلاحية وأن الكيس ناشف ومافيهوش آثار لاي دم أو ماية
حاجة كمان من مكان موثوق ومشهور بالأمانة عشان تتفادي مشكلة الدودة الخطيرة دي ...ويفضل انك تجميدها شوية في الديب فريزر قبل الأكل لان التجميد بيأثر علي الدودة دي
#دودة_الرنجة
او الاناسيكس
بتعمل مرض اسمه   Anisakiasis او بالعربي اناسيكس واللي بتعمله وتسببه  هي يرقات Anisakine  المتواجدة بالقناة الهضمية او المخترقة للأنسجة الادمية نتيجة استهلاك الانسان لأسماك ومحار ني   بس اكتر اصابة للانسان هى ديدان الرنجة ودي مش في اي رنجة دي في الرنجة الفاسدة بس ..وبتكون موجودة علي جانبي البطارخ في منطقة البطن
واعراض الاصابة ايه  للإنسان
قلق في  منطقة المرىء لو اكلت رنجة مش سليمة  بعدها   تظهر  التهابات  بالقناة الهضمية وتخرج مع الكحة او فى البراز ما يشبه المخاط   , وفى الحالات الشديدة تعمل   التهاب بالمعدة او الامعاء وساعات يحصل لخبطة في التشخيص على انها قرحة او سرطان نتيجة تفاعل الخلايا تجاهها . والمشكلة كمان ان بتصاب الخنازير بها لما  بتتم  التغذية على مخلفات مصانع الاسماك وتنتقل العدوى للانسان بالتلوث  او استخدام روث الخنازير المصابة فى تسميد الحقول فدا  ينشر المرض بين مستهلكى هذه المحاصيل . وتوجد هذه الديدان  فى جميع الاسماك فى جميع انحاء العالم وان كانت الانواع المرضية منها اكثر انتشارا فى البيئة 👈المالحة , واكل الاسماك النية  او المحار الغير مطهية جيدا  من اهم الاسباب للاصابة بها –
 والطهى الجيد أوالتجميد عند – 20 درجة مئوية لمدة 60 ساعة  يحد من الاصابة . (والخلاصة ان الرنجة المصنعة بالسوق المحلى اساسا مستوردة ومجمدة بالاشهر منذ صيدها وحتى وصولها بالاضافة لتخزينها بالثلاجات قبل التصنيع ,بالاضافة لعملية التصنيع نفسها التى تتضمن التجفيف والتمليح  والتدخين للرنجة كل ذلك كفيل بالقضاء عليها حال وجودها, اما الديدان التى تظهر بالرنجة بالأسواق فى الوقت الحالى فهى نتيجة سوء عملية التصنيع او التلوث مع سوء التخزين وهى يرقات الذباب فى الأغلب) .
وبالتالي نشتري رنجة مغلفة ومن مصادر موثوقة
اهم علامات الرنجة السليمة
هي لمعان الجلد وتماسكه والبطن سليم وغير مفتوح
والجسم متماسك وله ريحة طيبه والعين عادية مش خارجة ولا غايرة بالسمكة
وعشان اضمن التخلص من اي قلق لازم اعرضها لنار مباشرة بشكل جيد خاصة منطقة البطارخ اللي هي اصلا مكان الدودة دي لان النار المباشرة لفترة طويلة بتقتل الديدان وتمحوا الاثر  زي مثلا اعرضها لنار علي طاسة او في فرن
طب لو فرضا حد اكل وحس بمغص او اعراض معدية ..فلازم يعمل غسل معدة وياخد جرعات المطهر المعوي زي كلابندازول مثلا ..من الاخر المشكلة في الرنجة الفاسدة المعروضة في الشارع او في صناديق خشب دون تغليف جيد  وعرضة للحر والتراب والدبان والتلف
#دكتورة_سماح_نوح
لا يوجد حالياً أي تعليق
privacy_tip صلاحيات هذا المنتدى:
لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى